Acasă Contact
Scris este: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu" Matei IV, 4
 
 
   
 
 

 

Casa cancelarie parohială a bisericii "Sfânta Treime" construită în jurul anului 1800 a deservit în timp ca locuință a preotului paroh, birou al acestuia, bibliotecă parohială și chiar ca sediu al Școlii de cântăreți bisericești. Casa este construită din cărămidă, are trei camere mari și baie, accesul la acestea făcându-se printr-un  hol lung de-a lungul clădirii. În momentul de față clădirea se află într-o stare de conservare nu tocmai fericită, dar ne dorim ca în viitorul cât mai apropiat să o reabilităm și să îi redăm frumusețea de început de secol XIX, pe care o merită.

Zidul incintei împrejmuiește curtea bisericii, acesta fiind datat din anul 1654 (ca și în secolele XV - XVI, în cursul secolului XVII principalele eforturi constructive s-au orientat către amenajările defensive fortificate, așa se explică existența unui zid înconjurător la biserica Sfânta Treime), dar vremurile nu au putut să îl păstreze în forma originală, ci a fost reabilitat în anul ... folosindu-se la construirea lui cărămidă și piatră, fiind acoperit cu țiglă pe întreaga suprafață.
În zidul actual în anumite părți au fost zidite și zidite și câteva cruci ale vechiului cimitir existent în curtea bisericii cu mult înainte cimitirului nou al orașului.

 
 

Atât casa cancelarie, cât și zidul fac parte din lista monumentelor istorice ale României, după cum urmează în tabelul de mai jos, din site-ul oficial al Ministerului Culturii și Cultelor.

Ministerul Culturii și Cultelor
Institutul Național al Monumentelor Istorice


Lista Monumentelor Istorice 2004
Județul Argeș

Nr. crt.             

Cod LMI 2004      

Denumire       

Localitate          

Adresă               

Datare

124

AG-II-m-A-13421.02

Casa cancelarie

municipiul PITEȘTI

Str. Primăverii 7

cca. 1800

125

AG-II-m-A-13421.03

Zid de incintă

municipiul PITEȘTI

Str. Primăverii 7

1654

 

 

 

 
© 2009 Parohia Sfânta Treime Pitești. contact: Preot paroh Costache Marius Zeron Design by Pr. Octavian DUMINICĂ